Elektroforetickými metódami je možné stanovovať iónogénne zložky. Bez predúpravy vzorky sa dajú bežne stanovovať zložky o koncentrácii nad 1 ppm ( prípadne i 1 ppb pri použití UV detektora ) ktoré možu byť i v pomere 1 : 1000 k makrozložke. Presnoť stanovenia zálaží na tom či sa stanovuje makrozložka alebo mkrozložka, ale v optimálnom prípade je možné dosiahnuť reprodukovateľnosť pod 1 % rel. U bežných postupov sa chyba pohybuje v rozsahu 2 – 5 %.
V jednotlivých typoch vzoriek boli doteraz analyzované nasledujúce zložky:
OVOCNÉ ŠŤAVY, SIRUPY, DŽÚSY
sorbová, askorbová a citrónová súčasne
benzoová
askorbová a dehydroaskorbová
foforečnany
sacharín a cyklamát
chinín
VÍNO
všetky zaujímavé kyseliny súčasne ( jablčná, vínna, jantárová, citrónová, mliečna, octová ...)
sorbová
rozpustné proteíny
PIVO
aditíva (konzervačné látky, kyselina askorbová a dehyroaskorbová ...)
kyselina šťavelová
ČAJ A KÁVA
rozpustné kyseliny
všetky iónogénne látky
MLIEKO A MLIEČNE VÝROBKY
kyseliny
sledovanie frementácie mlieka a syrov ( mliečna, octová, maslová ...)
dusičnany
CUKOR , MELASA
kyseliny po oxidácii cukru { kyselina glukónová, laktónová …)
prchavé kyseliny v melase
cukrové kyseliny
MASO, POLIEVKY, RYBY, ŠALÁTY, MAJONÉZY
aditíva pri spracovaní mäsa – fosfáty a pod
EDTA v šalátoch, majonézach, margaríne ....
Kyselina glutámová a iné aditíva
Histamín v rybacích výrobkoch
ADITÍVA DO POTRAVŃ A ICH METABOLITY
difenyly, difenyloly..... v ovocí po ošetrení ich povchu
všetky povolené syntetické farbivá v jednej analýze
5-IMP a 5-GMP
bitrex (denaturant) v alkoholických nápojoch
ZELENINA A OVOCIE
obsah dusitanov a dusičnanov
obsah rôznych kyselín ( šťavelová, octová, mliečna ...)
prirodzené látky ( napr. kzs. Fytová, glzkoalkaloidy, glukozináty, fenolické deriváty, vitamínz B1 , B6, nikotínamid …)
Zavrieť aplikačný list |